Evde sincap beslenir mi?

Evde sincap beslenir mi?

Genel
Yayım: 30.11.2022

Küçük ve sevimli bu şirin canlılara her gün talep artıyor ve insanlar evde sincap beslemek için İnternet üzerinden birçok araştırmalar yapıyorlar. Bu hamleler arasında arama motorlarında “satılık sincap” benzeri aramalar artış gösterirken, evde sincap beslemek ile ilgili konularda başlıca arananlar içerisinde yer alıyor.

Öncelikle; Sincaplar ev ortamına uygun mu? sorusuna net olarak “kesinlikle hayır” yanıtını vererek başlayalım ve sonrasında sebeplerini hep birlikte inceleyelim.

Sincap beslemek yasak mı?

Sincapların satışı ve beslenmesi yasaktır. Besleyenler ya da satışını yapan kişiler, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Kara Avcılığı Kanununa muhalefetten “yaban hayat ve ekosistemde meydana getirdiği tahribat ve eksilme nedeniyle” maddi yaptırımlara maruz kalır.

Peki yaban hayatı tahrip etmeden bir sincap edinmek mümkün değil mi diye soracak olursanız şimdi yazımızın devamını dikkatlice okuyun.

Evde sincap ürer mi?

Sincaplar ev ortamında üreyemezler. Bazı satıcılar, sincapları doğadan koparmadıkları yalanını söylese de sincaplar yabani hayvanlardır ve ev ya da kafes ortamında yaşadıkları stresten dolayı üremeleri mümkün değildir. Kısacası tüm sincapların doğadan koparıldığını söyleyebiliriz.

Sincapların üreme mevsimlerini bilen bu kişiler ağaçlardan sincap yavrularını henüz birkaç haftalık iken toplar ve yakalanma riskine karşın olabildiğince hızlı bir şekilde satışa sunarlar. Bazı durumlarda henüz toplama yapmadan önce siparişleri peşinen edindikleri görülmüştür.

Ağaçlardan alındıktan hemen sonra, çok kısa bir sürede elinize ulaşan bu sincap yavrularının bakımları ve beslenmesi çok zor olduğundan büyük çoğunluğu kısa süre içerisinde hastalanıp öleceklerdir.

Sincaplar evcilleşir mi?

Sincaplar yabani canlılardır ve evcilleşmezler. Yetişkin bir sincabı evcilleştirmek mümkün olmadığı gibi yavru sincapların (birkaç haftalık) ise ev ortamında (kafessiz) en fazla bir-iki kişiye alışabildiğini, diğer insanlara karşı yabani tavır sergileyeceğini ve ısırma girişimlerinde bulunacağını söyleyebiliriz.

Kafes ortamında, bir sincabı doğumundan itibaren dahi elle besleseniz kafes ortamında asla evcilleştiremeyeceksiniz.

Sincap evde beslenir mi?

Sincaplar ev ortamı için uygun canlılar değildir ve evde sincap beslenemez. Sürekli aktif ve hızlı hareket eden canlılardır. Doğada tüm yeteneklerini sergileyebildikleri alanlar bulabilseler de ev ortamında bu mümkün olmadığı için tüm kaygan yüzeyler onlar için tehlike oluşturmaktadır. Sincaplar sağdan-sola zıplayıp, koşturup dururken yüksek ve kaygan yerler (raflar, klima, kitaplık vs.) onlar için büyük tehlikedir. Küçük ayakları ve tırnakları ile ağaçlara sıkıca tutunabiliyor olsa da ev ortamında sık sık kayarak/tutunamayarak düşerler. Bu sebeple zayıf ve kırılgan kemik yapılarından dolayı sakatlanmalar kaçınılmazdır.

Sincaplara tuvalet eğitimin verilmesi mümkün değildir. Bu sebeple “keskin kokan” idrarları kalıcı bir kokudur ve sindiği yerlerden çıkmamaktadır. Örneğin koltuğunuzda ki bir sincap idrarını koltuk yıkama ile çıkarmanız mümkün değildir. Kokuyu bir süre evden uzaklaştı zannedebilirsiniz fakat birkaç yıl boyunca yazın sıcak havalarda ya da kışın ısıtıcı çalıştığında o koku yineleyecektir.

Sincapların beslenmesinin doğru bir şekilde yapılabilmesi için menüde çok fazla çeşitlilik gereklidir. Tavuk kemiğine benzer bir şekilde (içi boş, kırılgan ve zayıf) kemik yapısına sahip olduklarından dolayı kalsiyum, fosfor gibi minerallerin eksikliği dolayısı ile çok çabuk kemik zayıflamaları ve kırılmalar meydana gelir. Bu rahatsızlıkların başında “raşitizm” gelir. Sincaplar için ölümcül düzeyde etki eden “raşitizm” hareket kabiliyetlerinde yavaşlama ile görülür, sonrasında nefes almada güçlük ve arka bölgeden başlayan (belden aşağısı) felç gibi sonuçlar doğurur.

Kalsiyumun kemikler tarafından emilimi ise güneş (d vitamini) ve fosfor gibi yardımcı etkenler ister, bu sebeple ev ortamında beslenen bu canlılar için raşitizm görülmesi kaçınılmaz olur.

Doğal ortamından koparılan ve hala anne sütüne muhtaç bu yavruların yaşam oranı çok düşüktür. Yavru sincaplar, çene ve diş yapıları kuvvetli olmadığından katı yiyecekler ile beslenemez. Bunun yanısıra inek, koyun ve keçi gibi diğer hayvanlara ait sütler sincap beslenmesi için uygun değildir. Yetişkin bir sincaba sahip olmayı düşünürseniz, onları da “evcilleştirmek mümkün değildir”. Bu çıkmaz durumda tercih edeceğiniz yavru sincabınız %15 ila %20 gibi çok düşük bir oranla hayatta kalabilecektir.

Ev içerisinde sürekli kemirme arzuları ve bir şeyleri gömebilme iç güdülerini baskılayamazlar. Bu sebeple sürekli kemirme, eşelenme ve bir şeyler gömmeyi isteme çabasındadır.

Artık sincapların evde bakılamayacak yabani hayvanlar olduğunu öğrendiğimize göre, sizin için önerilen aşağıdaki önerilere bir göz atın.

Yorumlar (0)