
Kedi ağız ve diş bakımı nasıl yapılmalıdır?
Kedi BakımıKedilerde düzenli ağız ve diş bakımının öneminden söz ederken, uygulamanın nasıl yapıldığı ve nelere dikkat etmeniz gerektiği hakkında bilgileri yazımız içerisinde bulabilirsiniz.
ediler doğal yaşam alanlarında bir çok şeyi çiğneyerek ağız ve diş bakımlarını doğal yollar ile yaparlar. Ev içerisinde bakımını üstlendiğiniz bir kedinin aynı çeşitlilikle materyallere sahip olmaması sebebi ile önemli olan diş bakımını sizin üstlenmeniz gerekir. Ayrıca nefes kokusuna engel olmak ve ileri yaşlarda diş kayıplarının engellenmesi içinde önemli ve rutin bir şekilde bu bakımın yapılması gereklidir.
Kedinin diş bakımı neden yapılır
Kedinizin diş bakımının yapılmaması dişlerde tartar oluşumu ile tartar sebebiyle zararlı bakteriler üremesi ve sonrasında diş çürümeleri, diş eti iltihaplanması, zararlı bakterilerin akciğer, kalp, karaciğer ve böbrek başta olmak üzere iç organlarda da enfeksiyon oluşturma riskini doğurmaktadır. Bu sebep ile rutin ağız bakımı ve dişlerin temizliği önemlidir. Dişlerde oluşan tartar tabakası, ilk oluşumunda yumuşak olması sebebiyle fırçalanarak giderilecek bir sorundur. Rutin bakım yapılmaz ise tartar zamanla sertleşir ve asıl sorunlar ondan sonra ortaya çıkmaya başlar.
Kedinin diş bakımı nasıl ve ne zaman yapılır
Ağız ve diş bakımı kedinin ağız içi durumunun gözle kontrolü, dişlerin temizliği (diş fırçalama), diş etine masaj uygulamalarını içermektedir. Ağız, diş ve diş eti bakımının rutin olarak her gün yapılması önerilse de bu süreç siz ya da kediniz açısından zorluklarla dolu geçiyorsa en az haftada iki kez mutlaka yapmanızı öneriyoruz.
Kedilerde diş fırçalama nasıl yapılır
Diş etlerinde kan dolaşımının hızlanması ve kedinizin uygulamaya daha az tepki göstermesini sağlamak için kedinizin diş etlerine parmağınız ile masaj uygulaması fırçalamadan önce yapınız.
Kedi dişlerinin fırçalanarak temizlik uygulamasının gerçekleştirilmesi için kedilere özel olarak üretilmiş diş fırçası ile diş macunu kullanılmalıdır. Kedilere özel diş macunu ürünleri onların sevdiği aromaları içerir (balık, sığır eti vb.) ve böylelikle dişleri fırçalama uygulamanızı daha rahat yapabilirsiniz. Ayrıca insanlar için üretilmiş diş macunları florür içerir ve bu kedinizin sağlığı için zararlıdır. Bu sebeple insanlara özel ürünlerin kediler üzerinde kullanılmaması gerektiğini önemle bildirmek istiyoruz.
Diş fırçası olmadan kedinin dişlerini fırçalamak için hijyenik gazlı bezler kullanabilirsiniz.
Dişlerin fırçalanması için kedinizin rahat hissettiği bir ortamı seçmeniz işinizi kolaylaştırır. Diş fırçalanırken başını arkadan desteklemeniz, işlemi daha kolay uygulamanızı sağlar.
Diş temizliği aşamalarında diş iplerinin kullanılmaması gereklidir. Kedilerin bu ipleri yutması olasıdır ve bu ipler bağırsaklarda sorun yaratabilmektedir.
Fırçalama sırasında dikkat edilmesi gerekenler
- Çocuk ürünleri dahil olmak üzere insanlar için üretilmiş diş fırçası ve macunlarını kediler için kullanmıyoruz.
- Ağız bakımı ve diş temizliğini en az haftada iki kez olmak üzere yapınız (mümkünse her gün).
- Diş iplerini asla kullanmıyoruz.
- İnsanlarda olduğu gibi fırçalama sebebiyle diş eti kanamaları kedilerde de görülebilir.
- Kediler uzun süre temas içerisinde olmayı sevmezler. Bu sebep ile dişlerin fırçalanmasına bir kaç ay tepki gösterebilirler ancak bu konuda ısrarcı davranın mutlaka zamanla alışacaktır.
Bakım sırasında veterinere danışmanız gereken durumlar
Ağız içinin gözle kontrolünde şüphe duyduğunuz bir durumun görülmesi söz konusu ise veterinere danışmak önemlidir. Diş çürükleri, diş sararmaları, diş etlerinde beyazlama ya da sararmalar, fırçalama ile giderilmeyen tartar yada fırçalama kaynaklı olmayan diş eti kanamaları bunlardan yalnızca bazılarıdır. Bunlar haricinde belirli aralıklar ile veterinere ağız ve diş sağlığı kontrolü yaptırmayı ihmal etmeyiniz.