
Kedilerin bakım ihtiyaçları
Kedi BakımıŞuan bu sayfayı okuyorsanız, kedinizi sağlıklı ve huzurlu bir şekilde yetiştirmek için bakım ihtiyaçlarını önemsediğiniz den hiç şüphemiz yok. Bu yüzden burada olmakla bile bilinçli evcil hayvan sahipleri arasına katılma eğilimi göstermenizi kutluyor ve kedi bakımının temelini sağlamış olmanıza çok seviniyoruz. Hemen konumuza dönelim...
Bir kediye sahip olmak yeni bir sorumluluğun başlangıcı olup, kedi bakımı konusunda bilginiz yok ise bakım konusunda bilmeniz gereken başlıca maddeler vardır. Makalemizde teker teker bunları ele alarak hangi kedi bakımı uygulamalarını öğrenmeniz ve uygulamanız gerektiğini bilginize sunuyoruz.
Temelde kedi bakımı hakkında daima bilinçlenme arzunuz canlıya verilen değerin ve gösterilen özenin işareti olup bakım uygulamalarında başarı oranınızı artıracaktır. Kedilerin dönemsel, haftalık ve günlük bakım ihtiyaçları vardır. Kedinin cinsine ve yaşam koşuluna göre bakım maddeleri, zamanları veya gereklilik durumları değişebilir ancak genel olarak her kedi sahibini yakından ilgilendiren düzenli bakım türleri aşağıdaki gibidir.
Kedilerin tüy bakımı
Kedilerde tüy bakımı için zamanlama cinse özgü olarak değişkenlik gösterebiliyor olsa da, her gün göz ve el ile kontrol edilmelidir. Bu günlük kontrol tüylerde dolaşma, sertleşme, dökülme, kirlilik, parazit gibi olumsuzlukların tespiti içindir. Kedinizin tüyleri oldukça sağlıklı ve temiz görünsede, tüy sağlığı ve güzel görünüşün devamlılığını sağlayabilmek amacıyla olabildiğince sık bir şekilde taranmaları gerekir. Ne kadar sık aralıklar ile tarama yaparsanız aynı oranda tüy dökümü, tüylerin dolaşması gibi sorunların önüne geçilir.
Beslemiş olduğunuz cinse özgü bir tüy bakımı önerisi bulunmuyor ve tüyler fazlasıyla sorunsuz görünüyor olsada kedileri "haftada bir kaç kez" taramaya özen gösterilmelidir.
Kedi tüy bakımı nasıl yapılır öğrenin.
Kedilerin banyo ihtiyacı
Kedilerde banyo ihtiyacı yalnızca aşırı kirlenme durumlarında ortaya çıkmaz. Kediler belirgin şekilde kirlenme, terleme ya da üzerlerine sinme yolu ile oluşabilecek kötü kokular sebebiyle banyo yaptırılmaktadır. Fakat kedilerin banyo yapmaktan hiç haz duymadıklarını ve aksine çok korktuklarını söyleyebiliriz. Öyleyse bu durum bir kabusa mı dönüşecek? Tabi ki hayır...
Çünkü kediler steril salgılara sahip dilleri ile bütün gün kendini yalayarak aslında oldukça temizler. Bu sebeple banyo ihtiyacı nadir doğar ve zorunlu olmadıkça yıkamanız tavsiye edilmez.
Kedilerin göz bakımı
Kedilerde görme sağlığının korunabilmesi amacıyla gözlerin bakıma ihtiyacı doğabilmektedir. Gözler rutin olarak kontrol edilerek rastlanan çapaklanma ve her türlü akıntı, steril bir nemli bez veya kedi göz bakımı için özel üretilen steril göz mendillerinden yararlanabilirsiniz. Temizlenmeyen çapaklanma veya diğer akıntılar enfeksiyona sebep olabilir. Bakım sırasında kullanabileceğiniz bir diğer ürün ise kedi gözlerinin bakımı için üretilmiş damlalardır. Ancak gözlerin çok hassas bir organ olduğu unutulmadan, yavaş hareketler ile hassasiyet içerisinde uygulama yapılmalı ve kesinlikle kediler için üretilmiş özel ürünler kullanılmalıdır. İnsanlar için üretilen normal ıslak mendiller göz temizliği için uygun değildir. Kediye özel ürünler temin edilemiyor ise yanlış bir uygulama ve risklerinden kaçınmak için steril, nemli bir bez önerimizi uygulayın.
Kedi göz bakımı nasıl yapılır öğrenin.
Kedilerin kulak bakımı
Kedilerde kulak temizliği yapmanın rutin uygulamalar arasında yer almadığı düşünülmektedir. Ancak bu kedinin cinsine özgü ya da çevre şartlarına bağlı bir gereklilik olabilir. Dış ortamda daha sık vakit geçiren kediler ile bazı cins kedilerin kulak bakımlarının yapılma ihtiyacı daha fazla gerekebilir, ancak kediniz bu iki şarta uymuyor olsa da tüm kedilerin rutin bir şekilde "parazitleri ve kirliliği önleyerek enfeksiyon riskini azaltmak" amacıyla kulak kontrolleri yapılmalıdır. Bu rutin kontroller sonrasında kedinize özel kulak bakımı periyotlarını belirleybilir ve uygulayabilirsiniz. Cins bir kediye sahipseniz, kedinizin cinsine özel kulak bakımı önerileri uygulamaya özen gösterin.
Kedi kulak bakımı nasıl yapılır öğrenin.
Kedilerin tırnak bakımı
Kedilere tırnak bakımı yapılma ihtiyacı tırnakların hızlı uzaması ve kedilerin sürekli olarak tırmalama gereksinimi duymalarından kaynaklanır. Tırmalamanın durdurulması mümkün olmadığı için tırnakların uzadıkça kesilmesi gerekir. Ayrıca tırnak kesimi ile size ve çevresindekilere (eşyalar dahil) zarar vermesin önüne geçmiş olursunuz. Kediler eşyaları tırmalayarak zarar vermeyi yalnızca ön ayakları ile yapar, bu yüzden yalnızca ön ayak tırnakları kesilmelidir. Arka ayaklarında yer alan tırnaklar ile kediler tutunur ve onları kesmeniz kedinin pencere veya balkon gibi yüksek yerlerden düşme riskini artırır.
Tırnak bakımı aralıklarının uzatılması tırmalama tahtası gibi ürünler ile uzatılabilir.
Kedi tırnak bakımı nasıl yapılır öğrenin.
Kedilerin ağız ve diş bakımı
Evde beslenen kediler doğal yöntemler ile ağız, diş ve diş eti bakımını gerçekleştiremez. Bu sebep ile kedimizin ağız sağlığının kontrolü ve temizliği için bir rutin belirlemeliyiz. Dişler belirli aralıklar ile temizlenmeli, bu sayede oluşabilecek diş ve diş eti sorunların önüne geçilmelidir. Aslında dişleri temiz tutmaktaki amaç insanların diş bakımı yapma sebepleri ile benzerdir. Ayrıca bakımların aksatılması "ağız kokusu" dediğimiz kötü kokuların oluşumuna zemin hazırlayacaktır.
Dişlerin düzenli fırçalanması fazlaca önemli bir ihtiyaç olup başta tartar olmak üzere bir çok sorununun oluşumunu engeller. Dişlerde kırılma, çürüme, giderilemeyen tartar ya da diş etlerinde renk değişimi fark ederseniz bir veterinere danışın. Kediler için ağız ve diş sağlığını koruma hakkında aşağıdaki link aracılığı ile daha fazla bilgi edinin.