Kedilerde kulak bakımı ve temizliği nasıl yapılmalıdır?

Kedilerde kulak bakımı ve temizliği nasıl yapılmalıdır?

Kedi Bakımı
Yayım: 16.05.2022

Kedilerin işitmeye dair sağlığın devamlılığını sağlamak amacıyla düzenli kulak bakımı ve temizleme işlemlerinin uygulanması hakkında önerilerimizi okuyun.

Kediler tüm canlılar gibi bakım ihtiyacı duyabilir. Özellikle evcil kediler doğal yaşam ortamında olmadığı için bakım gereksinimleri bakımın türüne göre daha fazla ya da daha az olabilir. Bu içerikte kedilerin kulak bakımının uygulaması, önemi ve gerekliliği hakkında size bilgiler sunuyoruz.

Kulak bakımı için önerilen sabit bir zaman aralığı olmayarak, beslenen kedinin dış etkenler ile irtibatı ve diğer yaşam koşulları bu sürede değişkenlik yaratır. Bakım için sabit zaman söz konusu değilse de, haftalık bakımlar da kulakların durumunu kontrol edebilirsiniz. Bu kontroller sonucunda kulakta akıntı, koku, şişlik, kızarıklık ve kitleler tespit ederseniz bir veterinere danışın. Kulak içinin kontrolü, herhangi bir problemin erken teşhisini sağlamakla birlikte aşırı kirlenmeler sonucunda kulakta enfeksiyon oluşmasının önüne geçmek içindir. 

Kulak kirleri haricinde bir olumsuzluğun görülmemesi durumunda kulakların temizliği için aşağıda yer alan uygulama adımlarını gerçekleştirin.

Kedinin kulak temizliği için gerekli olan malzemeler

  • Pamuk
  • Havlu
  • Ilık su
  • Kulak temizleme losyonu (kediler için üretilen)

Kulak temizleme çubukları ve insanlar için üretilmiş losyonların kullanılmaması önemlidir. Kulak temizleme çubuklarının yanlış kullanımı kirlerinin kulak kanalı içerisine daha fazla itmeye sebep olabilir.

Aşağıda yer alan uygulamayı her iki kulağa teker teker yapınız (bir kulağı tamamlayıp diğerine geçiniz).

Kedilerin kulak temizliği nasıl yapılır

İlk olarak doğru bir zaman seçilmelidir. Kedinizin bu duruma en az tepki ile yaklaşması için onun sakin ve yorgun olduğu bir zamanı seçin ya da bu zaman diliminde değilseniz oyunlar veya oyuncaklar aracılığıyla onu yorarak sakin kalmasını sağlayın.

Tırmalama veya kaçma girişimlerinde bulunuyor ise onu bir havluya sararak tutun. Bunun için kediye tanıdık olan birinin yanınızda bulunarak yardım etmesi işinizi kolaylaştırabilir. 

  1. Kulakları geriye doğru kıvırarak kulak deliğinde kanalı tıkayan tüyler olup olmadığını kontrol edin. Eğer kanal içerisinde hava sirkülasyonuna engel olacak veya aşırı düzeyde tüylenme, tüy topakları söz konusu ise bunları hassas bir şekilde alın. Fazla tüylenme konusunda yardım almak için veterinerler veya bakım hizmeti sunan uzman kişilerden yardım alabilirsiniz.
  2. Temizlik losyonunu kulak deliğine sıkın. Kedi kulakları temizlenirken "ne kadar temizleme losyonu sıkmalıyız" derseniz bunun kesin bir yanıtı yoktur. Miktar losyona göre farklılık göstereceğinden lütfen ilgili losyonun kullanma kılavuzunu okuyun. Losyonu sıkarken şişenin ucu asla kulağa değdirilmemelidir. Kulak temizleme losyonunuzu uyguladıktan sonra kulak dibine hafifçe masaj yapın. Bu işlem sonucunda kediniz kafasını sallayabilir ve kulak içi kirlerinden kurtulabilir.
  3. Şimdi nemli (ılık su ile ıslatılıp suyu sıkılmış) bir pamuk yardımı ile kulak kepçesini nazikçe temizleyin.
  4. Kurulama işlemi için kuru bir pamuk ile silme işlemini tekrar gerçekleştirin. 

Kedinizin kulak temizleme işlemini tamamladıysanız diğer kulak için aynı adımları uygulayabilirsiniz.

Yorumlar (0)